Logo
Factory Niš
Dimitrija Tucovića 31 | Niš, 18000

Šta je teže - kilogram sala ili kilogram mišića?


Milos Ciric

Posted on Jul 19

Mnogi od nas se sećaju svih onih pitalica i zagonetki koje su nas, kada smo bili deca, bacale u duboko razmišljanje. Bilo je tu svega i svačega, kao npr. kokoški i jaja, ili ono: puna škola đaka, niotkuda vrata, i još mnogo drugih... Danas, kada smo odrasli, mnogi od nas i dalje imaju razne dileme, samo su pitanja možda malo kompleksnija.


Jedno od tih pitanja koje se u svetu sporta dosta često čuje je: „Da li su mišići teži od sala?“. Složićete se da ovo pitanje dosta liči na ono dečije: „Šta je teže: kilogram perja ili kilogram olova?“. Tada smo svi, nakon par sekundi razmišljanja znali tačan odgovor, a danas nam to isto pitanje, samo malo drugačije formulisano, zadaje mnogo problema. Odgovor je i tada, a i sada, ostao nepromenjen: „Kilogram je kilogram. Teže isto.“ Što nam daje rešenje i ovog novog problema: „Ne, mišići nisu teži od sala. Kilogram mišića teži isto kao i kilogram sala.“


Verujem da su mnogi od vas, koji čitatate ovaj tekst, u nekom trenutku u svom životu iz petnih žila pokušavali da smršaju vežbajući u teretani. Dešavalo se da, želeći da pratite svoj napredak, stajete na vagu jednom nedeljno, ponekad čak i svaki dan. Neki dani su bili bolji od drugih, nekad su se brojevi na vagi smanjivali, što je dobro, ali to nije uvek bio slučaj. Nekad bi se čak i broj na vagi povećao, a nekad ne bi ni mrdnuo. Sve ovo bi dovelo do toga da razmišljate o odustajanju. I onda bi, da bi vam pomogao ili bar ublažio brigu, neko dao savet kako je mišić teži od sala.Istina je da, kada se stavi na vagu, kilogram sala ima istu težinu kao kilogram mišića.Celu zabunu oko svega ovoga stvara to što je mišić za oko 18% gušći od sala i jedan kilogram mišića zauzima znatno manje prostora (zapremine) od kilograma sala. Zbog ovoga, mišić izgleda teži, jer postoji razlika u volumenu između istih. Kada bi se merio kubni centimetar mišića i kubni centimetar sala, naravno da bi mišić bio teži. Kada krenete da vežbate, i na svoje telo dodajete određenu količinu mišićne mase, sasvim je logično i normalno da može doći do povećanja telesne težine. Veoma je bitno da se, kada je cilj mršavljenje uz pomoć vežbanja, uz vagu koriste i ostala pomagala za praćenje napretka. Možda će vam slika pomoći da vidite razliku između mišića i sala:


Razlika između mišićnog i masnog tkiva.


Gledajući sliku iznad, možete videti da će 2 kilograma mišića zauzimati mnogo manje prostora u vašem telu, delovaće mnogo zategnutije i jače ispod vaše kože i između organa, nego 2 kilograma sala. U stvari, razlika na nekih 5-10 kilograma može biti izuzetno značajna. Verujem da bismo svi više voleli 5 kilograma glatkog, gustog mišićnog tkiva u svom telu nego 5 kilograma rastresistih, masnih naslaga. Pored toga što izgleda kompaktnije u telu, postoje i mnoge zdravstvene prednosti povećane mišićne mase.

Prednosti kod povećane mišićne mase:
• Stvara vitkiji stas
• Smanjuje rizik od povreda
• Povećava snagu, stabilnost i izdržljivost
• Poboljšava pokretljivost
• Povećava energiju i vitalnost
• Poboljšava sportske performanse
• Povećava metaboličku efikasnost
• Poboljšava osetljivost na insulin i kontrolu glukoze u krvi


Vratimo se na vagu, spravu koju mnogi koriste kako bi procenili da li uopšte treba da smršaju ili menjaju svoj fizički izgled. Mnogi tu spravu koriste i za praćenje svog napretka i to im je jedino merilo, što je vrlo pogrešno. Vaga daje samo presek trenutnog stanja, a svi znamo da telesna težina varira i po par kilograma u toku dana, što nameće pitanje kako to uopšte može biti merodavno? Da bi se pravilno pratio proces mršavljenja potrebno je da, pre početka bilo kakvog trening programa, prikupite što više informacija o svom telu, ne samo težinu, već i obime kukova, struka, grudi, nogu, ruku..., odredite svoj BMI (Body Mass Index), krvni pritsak i krvnu sliku, i naravno napravite par fotografija svog tela. Ovo možda deluje i najteže, pogotovo onima koji imaju veliki višak kilograma, ali te iste fotografije će kasnije služiti za poređenje i mogu, najviše od svega navedenog, pružiti osećaj satisfakcije kada se dođe do prvih rezultata. I svaku meru, svaki broj treba zapisati, jer jedino tako se može pratiti napredak!


Then & now


Sa prethodne slike možemo videti primer kako telesna težina može čak i da raste, dok se smanjuju masne naslage, a mišići postaju sve vidljiviji i izraženiji. Složićemo se svi da, iako na zadnjoj fotografji osoba ima najviše kilograma, ipak izgleda najmršavije.

Da biste povećali mišićnu masu i/ili smanjili masne naslage neophodni su:
• Zdrava ishrana
• Pametno i efikasno treniranje
• Dosta sna i odmora
• Vežbanje funkcionalnih pokreta
• Rad na fleksibilnosti
• Dizanje teških tegova :)

Mi u Fabrici verujemo da je ishrana temelj svega , ali da su sve navedene stvari bitne i međusobno povezane, i da ukoliko jedna od istih izostane sa spiska, postizanje željenih rezultata je dosta teško, ponekad i nemoguće.


Mi smo sigurni da svako, uz dosta rada i upornosti, i uz pomoć našeg tima, može doći do cilja , a cilj nam je valjda svima isti - bolje da smo od olova, a ne od perja. I da, bacite tu vagu u kantu!


Vidimo se u Fabrici! :)


Ostavi komentar