Logo
Factory Niš
Dimitrija Tucovića 31 | Niš, 18000

Šta je to BootCamp?


Milos Ciric

Posted on Jun 27

Prema definiciji Merriam-Webster rečnika BootCamp predstavlja:


„A camp where people who have recently joined the U.S. Army, Navy, or Marine Corps receive their basic training.“


„Kamp gde ljudi, koji su se nedavno priključili vojsci, mornarici ili marincima, prolaze kroz svoj osnovni trening.“ ili


„A short but very difficult training program: a program or situation that helps people become much better at doing something in a short period of time.“

„Kratak, ali veoma težak program treninga: program koji pomaže ljudima da postanu mnogo bolji u nečemu radeći to nešto u kratkom vremenskom periodu“.


Pošto CrossFit, kao naš glavni program u Fabrici, predstavlja izvođenje funkcionalnih pokreta, koji stalno variraju, pri visokom intenzitetu i za što kraće vreme, mi volimo da kažemo da je BootCamp njegov „mlađi brat“ i upravo zato smo se i odlučili da taj program uvrstimo u našu svakodnevnu ponudu.


BootCamp u svom programu, pored svih vežbi koje se rade sa sopstvenom težinom (sklekovi, trbušnjaci, zgibovi, čučnjevi...), sadrži i kardio deo (trčanje, veslanje, preskakanje vijače...). Metodologija treninga je slična kao kod CrossFit-a, s tim da se šipke u BootCamp-u ne koriste, već se od tegova koristi samo kettlebell i, vrlo retko, bučice. Velika je zabluda da je BootCamp program sličan aerobiku ili pilatesu, jer, po svojoj strukturi i svojim vežbama, BootCamp ipak više liči na CrossFit.


Treninzi se uvek rade sa 100% snage, i važi isti princip kao i kod CrossFit-a – timski duh i podrška drugim vežbačima su obavezni na svakom treningu.

Zbog svega navedenog, nije bitno koliko godina imate ili kakva je Vaša trenutna fizička sprema, prilagođavanje i period tranzicije su vrlo kratki.

Pošto BootCamp baca akcenat na gimnastičke vežbe i kardio, a ne na vežbe snage kao što su: benchpress, deadlift, squat..., sve je popularniji među ženama i devojkama , jer se pokazao kao najbolja i najbrža metoda za dovođenje telesne težine na željeni nivo, ali i za poboljšanje fizičke spreme . Međutim, mi itekako preporučujemo ovaj program i muškarcima, pogotovo onima koji nisu sigurni da li je CrossFit za njih.

Interesantno je to da veliki broj ljudi krene sa BootCamp-om, a kasnije pređe na CrossFit i obrnuto, jer su dosta slični, a opet svaki od ova dva programa je na svoj način poseban i interesantan. BootCamp, odnosno kratki i intenzivni treninzi na kojima se isti i zasniva, pored svih prednosti koje smo naveli, dodatno ubrzava metabolizam i to do te mere da može da zameni i do 4 sata vežbanja u klasičnoj teretani. Vežbajući BootCamp metodom, mišići dobijaju vretenast izgled, a telo poprima građu „gazele“, kako mi to volimo da kažemo.


Bez obzira na to za koji od programa se odlučite - BootCamp, CrossFit, Power Yogu ili ipak Weightlifting - u Fabrici važe ista pravila: dobar provod, jako treniranje, zdrava zajednica i druženje.

Vidimo se u Fabrici! :)


Ostavi komentar